Три европейски проекта в Смолян на обща стойност 12,6 млн. лв.

...
Три европейски проекта в Смолян на обща стойност 12,6 млн. лв.
Коментари Харесай

Проекти за 12,6 млн. лв. са блокирани в Смолян

Три европейски плана в Смолян на обща стойност 12,6 млн. лева са блокирани, откакто през вчерашния ден опозицията в локалния парламент не позволи предплатеното им финансиране.
С отхвърли да се даде позволение за издаване на записи на заповеди за предплатено заплащане за два плана и дълготраен заем за третия се блокират за незнайно време проектите за възстановяване качеството на атмосферния въздух, посредством който следва да се сменят печките на дърва с екологично чисто отопление, за възобновяване и саниране на Планетариума и за основаване на Дневен център за поддръжка на хора с деменция и техните фамилии.
Проектът за чистия въздух се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда “, а другите два – от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
Средствата на обща стойност 1,6 млн. лева бяха нужни за стартирането им и те се възвръщат от оперативните стратегии.
„ От Общинския съвет поискахме позволение за запис на заповеди за предплатено заплащане по тези планове и дълготраен заем, които се възвръщат от оперативните стратегии по съответните правила, с цел да стартираме същинска работа по тях, само че ни бе отказано. Наистина е тъпо, когато се прави политика напук с краткосрочни предизборни цели, само че това са обстоятелствата “, разяснява кметът Николай Мелемов.
За чистотата на въздуха локалната администрация изиска единодушие от Общински съвет да издаде запис на заповед за поръчителство на предплатеното заплащане в размер на 960 431 лв.. Припомняме, че утвърденият от ОПОС план на община Смолян е на стойност 9,6 млн. лева и бенефициенти по него са над 3000 семейства.
За Планетариума изиска единодушие от Общински съвет да подписа контракт с ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “ за дълготраен общински дълг на стойност до 1,5 млн. лева, с цел да обезпечи контракта в първичното му осъществяване. Общата стойност на плана е за 2,4 млн. лева
За Дневния център кметът на община Смолян Николай Мелемов изиска от Общински съвет позволение за издаване на запис на заповед за застраховане на предплатено заплащане в размер на 193 570 лева, които се възвръщат от Оперативната стратегия, само че не получи утвърждение. Общата стойност на плана е 553 хиляди лв..
„ Тези средства ги искахме за в началото застраховане на договорите с определените реализатори. За да стартира изпълнителят работа, ние би трябвало да имаме това финансиране - гранда. За това е дадена опцията на член 84, алинея 1 и алинея 5 от Закона за държавния бюджет, където е написано, че общините могат да поемат отвън рестриктивните мерки на член 32, алинея 1 от Закона за обществените финанси дълг посредством заеми въз основа на предоставени от " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД средства от оперативни стратегии за финансови медиатори - кредитори по съответните заеми “, изясни зам.-кметът по финансовите въпроси на община Смолян Венера Аръчкова.
„ Тези средства ни бяха нужни, с цел да дадем опция на съответната определена компания да стартира активност. Планетариумът да вземем за пример не е ремонтиран от построяването си през 1975 година – 44 години. Другият план е за хората в деменция. Кандидатствали сме за остарялата постройка на Тубдиспансера да се преобразува в Дневен център за тях. Там с решението си опозицията ни възпрепятства  в реализирането на контракта за откриването на услугата в най-кратко време. За котлите - община Смолян е утвърдена за финансиране наред с други шест общини в България. Тези всички средства, които са посочени, се възвръщат от Управляващия орган. Когато не са ни отпуснати тези средства, ние не можем да отключим договорите за осъществяване “, добави Аръчкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР